Logo Culinair Kommers

Katarzyna Kostra en Sylvia Jasik werken bij Culinair Kommers op de afdeling waar wordt ingepakt en gesorteerd. De sfeer op de afdeling is heel goed: Katarzyna en Sylvia hebben veel lol met hun collega’s.

Als ik Katarzyna en Sylvia wil interviewen in de kantine van Culinair Kommers, komen ze al giechelend binnen. De collega’s die in de kantine zitten maken een plagerige opmerking. De dames beginnen daardoor nog harder te lachen. De sfeer tussen de Nederlandse mannen en de Poolse dames is duidelijk heel goed. “Het is soms heel ‘funny’,” zegt Sylvia. “Maar de mannen gedragen zich wel altijd als gentlemen.”

De Poolse dames wonen in Bergen op Zoom en St Maartensdijk en komen alweer twee jaar dagelijks naar Hoogerheide. Daar pakken ze de bestelde maaltijden en maaltijdcomponenten in, zetten ze klant- en route-nummer bij elkaar en maken alles verzendklaar. “Je moet goed uitkijken, om ervoor te zorgen dat de klant het juiste ontvangt,” vertelt Katarzyna. Het is verantwoordelijk werk, want bij fouten zijn de gevolgen voor klanten groot. Brian Kommers en Arthur van Loon geven leiding aan het team: 4 mensen bij inpak en 2 bij sorteer. “Ze helpen mee en leggen goed uit wat de bedoeling is,” zegt Sylvia.

Goede communicatie op de afdeling gaat niet vanzelf. Sylvia en Katarzyna spreken een beetje Nederlands, en Brian spreekt een beetje Pools. “Het is makkelijker om onderling Pools te praten. Dat gaat veelt sneller,” volgens de dames. En na twee jaar begrijpen de collega’s elkaar inmiddels heel goed: zowel over het werk als voor een lolletje.

En welke gerechten uit de keuken van Culinair Kommers eten de Poolse collega’s zelf het liefst? Ze kiezen voor gerechten die ook in Polen populair zijn. Het liefste stoofperen en een hamburger voor Sylvia. Katarzyna: “Ik houd van tomatensoep. Soms maak ik ook zelf de soep. Dan werk ik een dagje op die afdeling. Hmmm…heerlijk…verse tomatensoep!”

poolse dame 2 Katarzyna Kostra

 

Poolse dame 1 Sylvia Jasik