Logo Culinair Kommers

De maaltijden voor de bewoners van de woonvoorzieningen Korenmarkt in Bergen op Zoom worden goed verzorgd door Lena Nuijten. Op drie locaties – ze liggen op korte afstand van elkaar – woont een gevarieerde groep cliënten. Ze wonen er heerlijk midden in de stad en krijgen er de begeleiding die ze nodig hebben.

Lena begon 11 jaar geleden als kok in Op te Brugge. Ouders van jongeren met een beperking hadden de voorziening opgezet. “Vanaf het begin zijn ouders zeer betrokken. Bewoners beslissen zelf over het menu. Ik zoek steeds nieuwe gezonde recepten voor ze. Daar maak ik dan een soort kookboek van, met recepten uit Allerhande of Boodschappen bijvoorbeeld. Zo kunnen ze zelf kiezen wat ze willen eten.” Lena kookt de maaltijden voor deze bewoners. De ingrediënten koopt ze grotendeels bij Culinair Kommers. Groente en fruit haalt Lena bij een groenteboer waar ze ook al 11 jaar klant is. “Het liefst eten de mensen hier zuurkoolschotel met gebakken banaan, maar ze vinden eigenlijk alles lekker. Ik krijg al 11 jaar iedere dag als ik kook applaus. De mensen zijn heel tevreden, vinden het eten heel lekker. Weet je, ik doe altijd knoflook en ui bij de aardappelen als ik stamppot ga maken. Dat geeft zo’n heerlijke smaak.”

Na 5 jaar bij Op te Brugge kreeg Lena er twee locaties bij van dezelfde zorginstelling (SDW) direct gelegen bij Op te Brugge. Zo werd ze ook verantwoordelijk voor het eten in De Houthandel en De Ster, een totaal van 29 bewoners. Ongeveer de helft van de bewoners daarvan kookt zelf, met producten van Culinair Kommers. “Ze werken bijvoorbeeld met geschilde en gewassen aardappels of schone boontjes. Die kunnen ze dan zelf koken. Alleen het vlees komt gegaard binnen. Dat doen we voor de voedselveiligheid.” Lena runt ook nog een winkeltje voor de bewoners, die daardoor zelfstandig boodschappen kunnen doen voor alle maaltijden. Bewoners die niet zelf koken, eten de kant-en-klaar maaltijden van Culinair Kommers. “Het liefst eten de mensen buitenlandse gerechten. Het allerliefst iets met gyrosreepjes. Heerlijk vinden ze dat.”

Lena Nuijten is aan haar laatste jaar bezig bij SDW. Dan gaat ze lekker met pensioen. “Maar ik blijf wel op de woonvoorziening komen hoor”, zegt Lena. “Ik ben altijd heel blij geweest met deze baan. Voor deze mensen werken is een verrijking van mijn leven.”