Logo Culinair Kommers

We nemen een kijkje in het Bisdom van Breda bij Pius X. Maria is 60 jaar, heeft 3 kinderen en 4 kleinkinderen. Ze is na de zorg voor haar kinderen terecht gekomen in de catering. Uiteindelijk is ze voor Pius X gaan werken, inmiddels doet ze dit al zeven jaar met veel plezier.

Pius X in Breda is een vereniging van catechisten. De locatie waar Maria werkt, is gevestigd in het bisdom van Breda. Het is een particulier woonhuis. Er wonen tegenwoordig ook zusters van de heilige Elizabeth. Op dit moment zijn dat ongeveer 25 dames. De behoeftes van de dames zijn verschillend in verzorging en zelfstandigheid. Sommigen koken nog zelf, anderen doen alles graag samen. Daar heeft iedereen haar eigen keuze in.

De samenwerking met Culinair Kommers is ontstaan toen de samenwerking met de andere leverancier werd verbroken. “We zijn toen getipt over de goede kwaliteit van Culinair Kommers. Ik was eerst wat sceptisch, zeker omdat er zoveel ging veranderen. Maar nu ik helemaal gewend ben en de samenwerking zo goed verloopt, ben ik dik tevreden. De maaltijden zien er altijd goed uit en de smaak is goed.”

Maria werkt samen met zelfsturende teams. Ze werkt steeds in een andere samenstelling. Ze bestelt de maaltijden altijd samen met één van de dames. Daarbij kijkt ze naar wat er op het menu staat. Ze houdt rekening met alle wensen van de dames; de één lust geen spruitjes, de ander kan niet goed tegen wat harder vlees (vanwege een slecht gebit) en de derde heeft een bepaalde allergie. “Daar houd ik dan rekening mee. Culinair Kommers denkt daarover ook erg goed mee en geeft suggesties bij bepaalde allergieën of intoleranties.“

Er wordt altijd gezamenlijk gegeten, dat is ook wel de belangrijkste reden waarom veel dames zich (los van het geloof) vestigen in het woonhuis. Ze zoeken elkaar graag op en zijn erg gesteld op de structuur en het ritme. Natuurlijk hebben ze ook de vrijheid om het eten op de kamer te nuttigen.
De dames zijn ook erg te spreken over de maaltijden; de combinaties zijn heerlijk en de kwaliteit is goed. We horen bijna altijd: “Ooh wat was het weer heerlijk vandaag, we hebben weer heerlijk gegeten.” Als we verbeterpunten hebben, geven we die ook altijd door. Het is fijn om te zien dat daar ook echt wat mee gedaan wordt.

Ook als ik zelf iets vergeten ben, wordt er meegedacht, dat is erg prettig. We hebben best wel wat uitzonderlijke bestellingen, als er weer eens iets te vieren valt. Zo zijn er onlangs twee dames 100 geworden en zijn er natuurlijk de nodige Katholieke feestdagen. Dan zorgen wij ervoor dat er, in overleg met Culinair Kommers, iets bijzonders wordt voorgeschoteld om er zo echt een feest van te maken. We zijn dus eigenlijk allemaal dik tevreden over de samenwerking, wat ons betreft wordt deze nog lange tijd op deze manier voortgezet!